вторник, 26 май 2015 г.

"Куидичът през вековете" и "Фантастични животни и къде да ги намерим" - Ревю

Първо искам да благодаря на ЕГМОНТ, че издадоха книгите на български език и ме зарадваха толкова много! Разбира се, поръчах си ги при първа възможност и ги прочетох на един дъх, щом пристигнаха.

По принцип не обичам, когато българските издателства променят кориците, но този път съм много впечатлена от страхотната работа на Стоян Атанасов. Българските корици са не само изключително красиви, но и много по-добри от оригиналите.


Цената на тези задължителни за всеки фен на поредицата "Хари Потър" 
книжки е само 14 сикли и 3 кнута!


"КУИДИЧЪТ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ" - Кенилуърти Уисп (Дж. К. Роулинг)

Това е един всеобхватен наръчник за всичко, свързано с най-популярния магически спорт, и ценен източник на информация за желаещите да се запознаят по-подробно с него. В тази книга можете да научите как се е появила идеята за летящата метла, откъде идва сничът, какви други игри са се играли преди Куидичът, също така и кои са най-добрите отбори в Англия и останалия свят, колко са правилата, колко са нарушенията и още много други любопитни факти. 
Беше ми много интересно да чета за историята на Куидича, за различните отбори, за тактиките и формациите. Като един голям фен на "Хари Потър", намирам книгата за едно истинско съкровище!
Интересното тук е, че това е копие от изданието в библиотеката на "Хогуортс". Още на първата страница виждаме имената на вече заелите книгата а именно - Рон, Хърмаяни, Драко, Невил и т.н.
На следващата страница виждаме "отзиви" от изтъкнати магьосници които дори сме срещали в поредицата. Техните думи относно книгата отговарят отлично на характерите им такива, каквито ги познаваме. Например:
"Господин Уисп наистина е обещаващ. Ако продължава все така добре, нищо чудно скоро да се озове на една снимка с мен и да се прочуе!"
- Гилдрой Локхарт

Знаехте ли, че изобретателят на снича е от Годрикс Холоу? Родният град на Хари? Или пък, че българските "Врачански лешояди"са най-известният европейски отбор, печелил купата цели седем пъти? Тези и още много интересни факти можете да научите от това безценно четиво."ФАНТАСТИЧНИ ЖИВОТНИ И КЪДЕ ДА ГИ НАМЕРИМ" - Нют Скамандър (Дж. К. Роулинг)

Това е енциклопедия за магическите създания, пръснати по целия свят. Още една книга, която всеки магьосник (а и всеки мъгъл, който се интересува) трябва да притежава. Съдържа много информация за различните видове същества и зверове, класифицирани по степен на опасност. В света на Хари Потър книгата е задължителен учебник за първокурсниците в Хогуортс.
А това, което получаваме ние, е личното копие на самия Хари. В него на места можем да прочетем бележки от тримата ни любими герои. Най-често забавни драскулки, резултат от скуката в часовете или иронични коментари свързани с текста.
Ако трябва да съм честна, смятах, че няма да ми е интересно да чета за всички видове магически същества, но грешах. Сред тях се срещаха и много от вече познатите ми, като например акромантулата, базилиска, върколака, еднорога, хипогрифа и т.н. Някои от фактите ми бяха вече известни, но научих и нови, интересни неща.

***

И двете книги са толкова добри и изпълнени с толкова много факти, че идва момент, в който започваш да приемаш всичко в тях за истина. Написаното, колкото и налудничаво да звучи, ти се струва напълно възможно. Това е така, защото Роулинг се съобразява с историята, например с откриването и заселването на Новия свят; използва митологията и твърди, че древногръцките сирени са първите езеряни. Тя някак успява да преплете истината и измислицата и така придава на своя фантастичен свят плътност и достоверност. Прави го реален.

1 коментар:

  1. прекрасно ревю, лияна! и съм напълно съгласна, че българските корици са по-хубави (което не се случва много често, така че съм изненадана).

    ОтговорИзтриване