неделя, 25 октомври 2015 г.

"Сънища за богове и чудовища" - Лейни Тейлър


Преди да започна с ревюто искам да отбележа колко невероятно красива е третата и последна корица от поредицата "Създадена от дим и кост" на Лейни Тейлър. Да, всички знаем, че за книга не трябва да се съди по корицата, но нека бъдем честни, винаги го правим. А тази тук е толкова крсива отвътре, колкото и отвън.
Не ви съветвам обаче да продължавате да четете това ревю, ако не сте чели първата и втората част. Обикновено се опитвам да не включвам спойлери от самата книга, но тъй като тук става въпрос за поредица, мога случайно да спомена момент от предишните части, до който вие още не сте стигнали. Ако все пак имате нужда от мотивация да завършите поредицата - можете да намерите ревюто ми на "Създадена от дим и кост" тук, а  това на "Дни на кръв и звездна светлина" - тук.
Отново едно огромно благодаря на издателство Егмонт, не само за предоставянето на копието, а и за самото превеждане и издаване на тази и още десетки други невероятни книги.Всички знаем реда, по който вървят повечето истории. Въведение. Завръзка. Кулминация. Развръзка. Епилог. Е, относно "Сънища за богове и чудовища" мога да кажа само, че е една кулминация от първата до последната страница. Няма как да напиша анотация, без да издавам ключови моменти от съдържанието, затова ще мина направо към мнението ми за книгата, а то гласи: беше повече от невероятна! Напоследък имам късмета да попадам на серии, при които всяка книга е по-добра от следващата. Може да е заради авторите, които стават все по-добри след всяка книга, или героите, които се променят и израстват заедно с историята. Не знам. Но тази поредица не прави изключение. Въпреки, че "Сънища за богове и чудовища" е най-дългата от трите, я прочетох най-бързо и с най-голям интерес (всъщност - толкова голям интерес, че дори напълно забравих да си водя каквито и да е бележки).

Тук, разбираемо, романсът присъства много повече, отколкото в предишната част, но поради стечение на обстоятелствата, Кару и Акива нямат много възможности да изразяват чувствата си. От друга страна имаме Зузе и Мик, които са най-големите сладури в тази книга! Но любовта не присъства само чрез тях. В тази част, тя намира двамата най-неочаквани герои и за кратко време, описва една невероятно красива, трогателна история.

"Тя може и да беше хванала душата му като пеперуда в бутилка, но това беше чиста формалност. Защото тази душа вече е била нейна. А ако се съди по състоянието ѝ, както хлипаше в прегръдките на Кару, и нейната вече му принадлежеше."

Вече трето ревю не мога да се сдържа да не коментирам стила на Тейлър. Толкова изразителен, толкова зверски красив. Ако имах нейните качества на писател, може би щях да мога да го опиша както трябва. Но не мога. Мога само да благоговея.

В "Сънища за богове и чудовища" се разказва за война, или по-точно как да се избегне войната и кръвопролитието, разказва се за любов, за същината на душата, за вярата в бъдещето и надеждата за един по-добър свят, за добро и зло и за ангели и чудовища. Разбира се, не винаги си личи кои са ангелите и кои - чудовищата. Тази трета и последна част не е мистериозна и красива, като първата, нито мрачна и сурова като втората. Тя не може да се опише с няколко думи, защото съдържа от всичко по много. Тя е вълнуваща и сърцераздирателна, напрегната и удивителна. Успява да засегне много теми и да наблегне на всяка една от тях. И те разтърсва из основи.
"Имало едно време един ангел и един дявол, хванали ядец от двете страни. Прекършили го и светът се разчупил на две."Няма коментари:

Публикуване на коментар