вторник, 19 януари 2016 г.

Препоръки #1 - Фентъзи книги

От известно време ми се върти в главата идеята за месечни постове с препоръки и най-накрая реших да опитам. Смятам всеки месец да избирам някой жанр и да ви препоръчвам по пет книги от него. Може и да наричам тези постове препоръки, но всъщност ще са просто моите отчаяни опити да ви накарам да прочетете любимите ми романи. Също така не вярвам да срещнете напълно непознати заглавия сред тях, но ако попаднете на книга, която не сте чели, се надявам да успея да ви убедя да я започнете. Надявам се и тези типове постове като цяло да ви харесат и да направя още, понеже имам толкова много книги, за които искам да говоря.

And now, without further ado, нека преминем към първият жанр - фентъзи!


"Принцеса с часовников механизъм" на Касандра Клеър
"Човек трябва да е винаги внимателен с книгите и това което съдържат, защото думите имат силата да ни променят."
Допускам, че всеки, озовал се в този блог, има някаква представа от популярните YA книги и следователно е чувал за Касандра Клеър - авторката, създала света на Ловците на сенки. Досега тя има две завършени поредици, развиващи се в този свят - "Реликвите на смъртните" и "Адските устройства". "Принцеса с часовников механизъм" - книгата, която ще ви препоръчам днес, е третата част от трилогията "Адските устройства". Защо третата, ще се запитате. Въпреки, че постоянно повтарям как тази трилогия е една от любимите ми, всъщност е само третата книга, която обичам толкова много. Но все пак за да стигнете до нея трябва да прочетете първите две. Спокойно, заслужава си. Действието се развива в Лондон, през 1878 година и проследява историята на младата Теса Грей, която има много необичайни способности (каква изненада) и ловците на сенки от Института в Лондон, които се опитват да ѝ помогнат да намери брат си Нат и да разгадаят мистерията ѝ. Книгата е романс, изпълнен с напрежение и неочаквани обрати, описан по изящен начин. Гарантирам ви, че ще обикнете героите. Те ще ви накарат да се смеете и плачете, понякога дори едновременно. Самата история е сърцераздирателна и накрая ще ви остави с празнина вместо сърце. Така че... да. Силно препоръчвам на всеки.


"Въглен в пепелта" на Сабаа Тахир
"Баба винаги казваше, че докато има живот има и надежда."
Ако има книга, която може да се опише с думата "екзотична", то това трябва да е "Въглен в пепелта". Но не си представяйте палми и кокосови орехи. Под екзотична имам предвид различна, необичайна и някак далечна. Поне така я усетих аз. Всъщност историята е доста мрачна. И отнема време докато се ориентираш в света на книгата. Сюжетът е следният: Някога е съществувала великата държава на Книжниците, водена от жаждата за знания и развитие. Империята на Войните, обаче, слага край на всичко това, поробвайки хората и унищожавайки богатствата на мирната цивилизация. Историята проследява Лайя - обикновено момиче от Книжниците и Елиас - наследника на един от най-могъщите имперски родове. Техните съдби се преплитат по неочакван начин, а изборите им могат да променят съдбата на самата Империя. Книгата е част от поредица, споменах ли? Всъщност всички книги тук са части от поредици. Както и да е, до къде бях стигнала? Да. "Въглен в пепелта" има огромен потенциал, който не се съмнявам, че авторката ще развие в следващите книги. Стилът ѝ е семпъл, но в добрия смисъл. Така книгата се чете на един дъх въпреки сложния сюжет. Описах я като "мрачна", но тя е далеч повече от това. Изпълнена е с надежда и вяра. Едно четиво, което ще предизвика във вас всички емоции, които добрата фентъзи книга трябва да предизвика. 


"Създадена от дим и кост" на Лейни Тейлър
"И как е възможно някой, стиснал по един меч във всяка ръка, да се надява да спре кръвопролитието?"
"Създадена от дим и кост" е трилогия, за която имах честта да напиша ревюта. Именно затова няма да изпадам в обяснения за сюжета, а ще оставя линкове към ревютата за първата, втората и третата книга, където можете да прочетете всичко подробно. Сега обаче направо ще премина към това защо мисля, че трябва да я прочетете и на кого бих я препоръчала: Лейни Тейлър е изключително надарена писателка. Тя знае точно до каква степен да натовари читателя, така че да му даде всички нужни детайли за да си състави картина, но и да не го отегчи в същото време. Описва по невероятно красив начин. Чисто и просто удоволствие е да четеш нейна книга и ще пропуснете много ако не ѝ дадете шанс. Но. Специално тази поредица е... странна. И имам предвид по-странна от обичайното фентъзи. Това е особено high fantasy. Не го препоръчвам на хора, които са нови в жанра. Дори на мен ми отне доста време (една книга) да свикна със света който Тейлър е описала. Но веднъж щом го разбереш напълно и щом го приемеш, започваш да го оценяваш. А той е изключителен. И напълно си заслужава.


"Стъкленият трон" на Сара Дж. Маас
"Библиотеките са пълни с книги - най-опасните оръжия от всички."
"Стъкленият трон" е поредица и доколкото знам се състои от шест книги. Засега четири от тях са издадени, в България - три. Ревютата ми за всяка от тях можете да прочетете съответно тук, тук и тук. И така отново си спестявам труда да обяснявам сюжета. Добре. И без това никак не ме бива. Преминавам към въпроса - защо трябва да прочетете тези книги? Ако сте фен на фентъзито, какъвто приемам че сте, след като четете този пост и сте стигнали чак дотук, значи е задължително да ги прочетете! Съдържат екшън, мистерии, неочаквани обрати, които сякаш те удрят в лицето и много, много заплетени истории. Ами ако не сте такъв фен на фентъзито и четете поста защото се чудите с коя книга да навлезете в него? "Стъкленият трон" отново е подходящата. Това е така, защото се чете супер лесно, грабва те страшно бързо и ти предоставя страхотни герои, които не можеш да оставиш. Има романс, разбира се. Има огромно развитие, напрежение и понякога нещата тръгват в посоката в която най-малко си очаквал. Това е магията в книгите на Сара Дж. Маас.


"Игра на тронове" на Джордж Р. Р. Мартин
„Четящият човек живее хиляди животи преди да умре. Този, който не чете, живее само един.“ 
Да, знаем, че сериалът е много добър, но книгите ... книгите, дами и господа, са епични! Наистина не се сещам за друга дума, с която да ги опиша. Докато Сабаа Тахир пише семпло, Лейни Тейлър - красиво, Джордж Р. Р. Мартин пише брутално! В какъвто щете смисъл на думата. Безжалостен е както към читателите и техните чувства, така и към героите си и техните животи. Понякога изпада в напълно излишни (или пък не) детайли, списъци, ненужни имена и герои, които правят четенето много бавно и трудно. Ще излъжа ако кажа че не съм прескачала параграфи, дори цели страници, но това няма значение. Прочетох книгите след като бях изгледала всички излезли тогава сезони (4) и знаех какво се случва, но това не ми развали удоволствието ни най-малко. Имам много неща, които искам да кажа за тази поредица, но не искам това да става километричен пост, (може да направя отделен?) така че ще се опитам да се придържам към темата. За съжаление, обаче, да ви разкажа сюжета е непосилна задача за мен, а и вярвам, че все нещо трябва да знаете покрай сериала, дори да не го гледате. Защо трябва да я прочетете? Не трябва. Това е много тежка книга и не е за всеки. Ако все пак решите да поемете предизвикателството, ще останете повече от доволни. Няма други романи като тези. Както казах - епични! 


Това беше от мен засега с тази... рубрика? Дори не знам какво се води. Както и да е. Ще се радвам ако в коментарите предложите идеи за следващият подобен пост. Ако изобщо има интерес за такъв... Ще видим.
х

2 коментара: