петък, 8 юли 2016 г.

TBR за читателските маратони през юли

Още от миналия август, когато се състоя BookTubeAThon 2015, в който аз не успях да участвам, нямам търпение отново да дойде лятната ваканция и да имам шанса да се включа в колкото може повече читателски маратони. Правя този пост, понеже смятам, че най-интересната част е в избора на книгите. С огромно вълнение подбрах заглавията, които ще чета и с още по-голямо нетърпение чакам да дойдат тези две седмици, в които ще се посветя единствено и само на тях. Първият маратон, в който ще се включа е Българският Книжен Маратон (БКМ), който ще се проведе от 11 до 17 юли (тук можете да прочетете малко повече). Категориите са 5 + 2 допълнителни и ето книгите, които съм си избрала за тях.

"Летни дни и летни нощи" - сборник с 12 разказа под редакцията на Стефани Пъркинс - за първата категория, която е за книга, чието действие се развива около море или океан. Честно казано не съм много сигурна дали се брои, защото е съставена от разкази и може би не всички се развиват до море/океан. Искрено се надявам да не е проблем. Ако се окаже, че никой от разказите не включва море или океан ще смятам категорията за неизпълнена. Но, в крайна сметка, този маратон едва ли е създаден за да ограничава, затова ще се възползвам от гъвкавостта на категориите. Важното е да се чете.

Втората категория е за книга от български автор и тук също ще изкривя условието. "Обича ме, не те обича" е от много български автори сред които Георги Господинов и Кристин Димитрова. А съставителят е Захари Карабашлиев. Сборникът съдържа 20 разказа и тук темата също е любов - "позната, но вечно актуална". Разбира се, доста по-развълнувана съм за тази книга, именно защото е от български автори. Харесва ми как гласи анотацията на задната корица, описвайки сборника като "хартиеният еквивалент на литературно кафене, в което всеки разказва по една история."

Избрах "Библиотеката на Въглен връх" на Скот Хокинс за третата категория, понеже, честно казано, не намерих друга подходяща измежду TBR рафта ми. Условието е да прочетем книга, на чиято корица има български символ (роза, лъв...) или цветовете от българското знаме. На корицата на "Библиотеката на Въглен връх" могат да се видят бели облаци, зелена трева и червени макове. Отдавна отлагам прочитането ѝ, а и друга причина за да участвам в тези маратони, е именно за да наваксам с непрочетените книги.


Четвъртата категория гласи, че действието в книгата трябва да се развива в Европа. Обявявайки тази категория, Ева даде и няколко предложения, сред които бе и "Аз преди теб" на Джоджо Мойс. Доста шум се вдигна за тази книга покрай филма (с участието на невероятните Денерис и Финик) затова мисля, че е крайно време да проверя дали всичкият този хайп си заслужава. Също така смятам, че винаги е по-добре ако първо се прочете книгата в такива случаи, а аз несъмнено смятам да гледам филма (дори да е само заради Денерис и Финик).
Да... точно така. Все още не съм чела "Фенка" на Рейнбоу Роуъл. Въпреки, че имам чувството че съм, което е доста странно. Но както и да е. Избрах я за петата категория, която е доста креативно измислена. Идеята е да си набележим известен българин, да вземем инициалите му и да прочетем книга от автор със същите инициали. Моят известен българин е Радой Ралин и Р.Р. ме отвежда към Рейнбоу Роуъл. Признавам, че може и да съм нагласила инициалите към автора, вместо обратното. Но това е тайна.Предвидени са и две допълнителни категории: едната е книга по избор, а другата е за книга, в която се споменава България. Тук отново си помогнах с поста на Ана, която е проучила доста заглавия, подходящи за категорията. Избрах си "Рубиненочервено" на Керстин Гир, понеже става въпрос за пътуване във времето, а тези от вас, които ме познават или следят блога от известно време, знаят, че не мога да устоя на пътуване във времето. За книгата по избор пък ще прочета "Сапфиреносиньо", втората книга от трилогията. Ако изобщо стигна до тази категория, разбира се.

Вторият маратон, в който ще взема участие е BookTubeAThon. Не мисля, че има нужда от допълнителна информация за него, но ако все още не сте запознати, кликнете тук за официалния канал в YouTube. BookTubeAThon ще се проведе в седмицата непосредствено след БКМ, от 18 до 24 юли. Харесва ми да си мисля как това означава, че ще си направя маратон от маратони. Прави ме още по-ентусиазирана и развълнувана. Категориите са седем и както ще забележите, използвам някои от тях за да напредна и със списъка за задължително четене от училище. С един куршум два заека.

Първата категория е за книга с жълто на корицата и първоначално се бях насочила към ""Летни дни и летни нощи", но в последния момент реших да участвам и в БКМ, така че тя беше заета. Затова си избрах "И всичко стана луна" на Георги Господинов. Бях прочела доста от разказите на връщане от София, на задната седалка в автобуса, но съм готова да ги препрочета и да си довърша книгата. Да, на корицата не преобладава жълтият цвят, но пък се откроява и поради формулировката на условието "yellow on the cover" вместо "yellow cover", смятам, че "И всичко стана луна" е подходяща.


Втората категория не ограничава читателя по никакъв начин в избора на книга, защото единственото условие е да се чете след залез слънце. Въпреки това ще е забавно, ако всеки си избере нещо тематично, затова аз ще посоча "Кутия за птици" на Джош Малерман. През зимата бях започнала тази книга, но ми беше леко скучна и дори не помня до коя страница стигнах. Наскоро обаче попаднах на едно много добро ревю и реших да ѝ дам втори шанс. Тази категория ми се струва като точната възможност. Надявам се самият маратон да ме ентусиазира да чета, в случай че книгата отново не успее.

Да прочета книга, за чието съществуване съм разбрала от booktube също не ми се струва ограничаваща категория, понеже следя booktube още от 2014 и съм научила доста заглавия оттам. Сега обаче ще се спра на "Двор от рози и бодли", защото имам чувството, че иначе не бих посегнала към тази книга. Не че не ми е привлякла вниманието, просто толкова дълго отлагах прочитането ѝ, че напълно я бях забравила. Но въпреки това съм развълнувана, защото Сара Дж. Маас никога досега не ме е разочаровала, не вярвам че ще го направи и този път.
На пръв поглед четвъртата категория не е нищо особено, а тя се оказа най-трудна за избор на книга. Защото всички ние имаме множество любими автори и е напълно естествено да забравим някой. Има такива, чиито книги сме прочели до една и такива, които обичаме, но най-често пренебрегваме. За мен Агата Кристи попада във втората категория. Обожавам детективските ѝ романи и по едно време (миналото лято, ако не се лъжа) бях решена да прочета всички истории за Еркюл Поаро. Стигнах едва до шестата - "Мистерията в синия експрес".
Именно петата категория ще използвам за да си помогна със списъка за задължително четене, защото е толкова подходяща. За книга, по-стара от мен избирам "Хамлет" на Уилям Шекспир. Ако не броим сонетите, не съм чела нищо от Шекспир досега, което си е доста срамно, но пък ето ме, на път да го поправя. Тъй като книгите, давани ни от училище, имат тенденцията да са доста бавни и отегчителни, се опитах да избера тази, която смятам, че ще ми е най-интересна и няма да провали предизвикателството. Дано да съм направила правилен избор.
Шестата категория е за book-to-movie adaptation, което ще рече, че в рамките на тази една седмица трябва да прочета книга, по която е направена екранизация, и след това да я изгледам. Поглеждайки към книгите на рафта ми, подходяща ми се стори единствено "Пътешественикът във времето и неговата жена" на Одри Нифнегър, понеже не съм чела книгата и не съм гледала филма. А и отново става въпрос за пътуване във времето. Чак се чудя как така е останала непрочетена толкова дълго време.
Последното предизвикателство е да се прочетат общо седем книги. Не възлагам почти никакви надежди, че ще успея да го изпълня, затова и не си поставям ясна цел. Ако по някакво чудо завърша тези шест книги и ми остане време за седма, ще започна или "Декамерон" на Джовани Бокачо, или, в случай, че съм успяла да прочета първите две книги от поредицата "Скъпоценни камъни" на Керстин Гир предната седмица, ще започна третата - "Смарагдовозелено".

Така. Току що пресметнах страниците. Около 2 650 за БКМ и приблизително 2 130 за BookTubeAThon. Математиката ми казва, че най-вероятно няма да успея, но така или иначе не това е целта. Ще дам всичко от себе си. Това стига. Чувствайте се свободни да споделите в коментарите дали ще участвате в някой от тези маратони и кои книги сте си избрали. Пожелавам приятно четене на всички.

2 коментара:

  1. Успех и с двата маратона! Много книги се събират, но съм сигурна, че ще се справиш! Надявам се да ти харесат! <3

    ОтговорИзтриване