събота, 24 септември 2016 г.

Отново на училище #3 - Полезни приложения

Така, това е едно много кратко включване от мен, понеже със започването на учебната година, времето ми сериозно намаля. Освен това не планирах Back To School серията да има трета част. Вчера обаче, докато разглеждах приложенията на телефона си, осъзнах, че голям процент от тях са свързани с училище и по някакъв начин са ми помагали през изминалите години. Затова реших да ви покажа пет от тях и не преувеличавам, когато казвам, че е имало моменти, в които са ми спасявали живота.

source:
1. ColorNote или basically всяко друго приложение за бележки и списъци.
Не мисля, че има нещо кой знае колко специално относно ColorNote, което да го отличава от стотиците други подобни приложения. Всъщност именно затова го харесвам - защото е опростено. Могат да се създават списъци и бележки, да се организират на началния екран или в месечен календар, също и по цвят, което е много удобно, ако си измислите цветова система. Другото подобно приложение, което харесвам е Evernote. То има доста повече функции, но в този случай не мисля, че това е предимство.

2. Duolingo или приложението, което често е по-полезно от учителя ти по руски
Не вярвам да има някой, който не е чувал за Дуолинго, но го включвам така или иначе. Това е приложение за изучаване на чужди езици, в което съм влюбена и спокойно мога да кажа, че научих много повече руски за един месец с него, отколкото за целия девети клас в училище. Дуолинго прави ученето на който и да е език да изглежда лесно, самото приложение те мотивира да продължаваш и можеш да се упражняваш по всяко време. Има доста голям набор от езици, но единственият недостатък, който може и да е пречка за някои, е че не може да се учи от български език. Все още. 

3. Quizlet или the most environmentally-friendly app out there
В случай, че сте като мен и лесно разбирате материала, който получавате в час, честито - работата ви е наполовина свършена. Но има информация, която не можете просто да разберете, а трябва да запомните. Например имената и годините по история, някои термини, рандъм фактите по география, а в моя случай дори химичните уравнения, защото, убийте ме, не намирам никаква логика в тях. Затова съм благодарна, че съществува методът на флаш картите и го намирам за страшно ефективен. Quizlet има опцията да създаваш sets of flashcards, като от едната страна пишеш терминът, а от другата определението. След това можеш да се изпитваш и упражняваш, докато не научиш всичко. Харесвам го, защото на първо място, пести доста хартия и освен това мога спокойно да си преговарям в автобуса на път за училище без да се притеснявам (винаги ми е неудобно когато уча или чета книга на обществено място).

4. Vocabulary Builder или онова, което още не съм използвала, but trust me, it's useful
Заглавието тук говори достатъчно за функцията на приложението, така че няма смисъл да обяснявам защо е полезно. Още в началото може да се избере между GRE words, SAT words или TOEFL/English learner words. Всяка категория е разделена на common, easy, medium и hard words. Отделно подкатегориите имат три нива с по 10 и 20 думи. Самото научаване става чрез тест с даден термин като въпрос и няколко определения, от които само едно е вярно. Приложението следи до каква степен е запомнена думата и от това зависи колко често ще връща вниманието ви към нея.

5. Forest или омразното приложение, от което определено имаш нужда
Мисията на Forest е най-вече да те кара да съжаляваш, че си го изтеглил. Това е игра, в която посяваш дръвчета и чакаш определен брой минути или часове за да пораснат. Само че докато дървото ти расте не можеш да излизаш от приложението. Не, дори и за секунда. Разбира се, на никой не му пука за дърветата, идеята е да се фокусираш върху домашното си и да избегнеш ежеминутната проверка на фейсбук. Това приложение е за хора, които не могат просто да включат самолетен режим и да оставят телефона си в другата стая, защото нямат достатъчно самоконтрол. С други думи, за мен, но се надявам и вие да имате полза от Forest, ако решите да го изтеглите.

source: lizzystudy

И такааа това бяха петте приложения, които препоръчвам, щом става въпрос за училище. Ако вие използвате някои от тях или пък имате други фаворити, можете да споделите в коментарите. Ще се радвам да прочета и може би да открия следващото ми най-полезно приложение. Това е засега от мен. Надявам се този пост да ви е бил от полза и още веднъж - успешна учебна година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар